SlovVine

Słoweńskie wino. Smakuj w spokoju…

Słoweńskie wino

Według zawartości cukru słoweńskie wina dzielimy na: słodkie (sladko), półsłodkie (polsladko), półwytrawne (polsuho), wytrawne (suho) oraz bardzo wytrawne (zelo suho).

IMG_9509

 

Jeśli chodzi o jakość podział jest następujący: stołowe (namizno), wysokiej jakości (kakovostno) oraz najwyższej jakości (vrhunsko). Prawie 70% słoweńskich win spełnia kryteria wysokiej i najwyższej jakości. Przy czym ceny za nie są często niższe niż za wina stołowe sprzedawane w Polsce.

Możemy wyróżnić również: wina czerwone (rdečo, črno), wina białe (belo), różowe (rose) oraz mieszankę gron białych i czerwonych (cviček). Wino musujące to penina.IMG_9473

Jeśli jesteśmy w lokalu na jednym z winorodnych terenów, możemy zapytać o wino robione na miejscu (domačo vino).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Follow SlovVine on WordPress.com

Podaj adres e-mail w celu obserwowania tego bloga i otrzymywania powiadomień o dodaniu nowych wpisów.

Dołącz do 12 obserwujących.

%d blogerów lubi to: